Geek Világ

Geek Világ

Team Cap vs. Team Iron Man

Avagy polgárháború Marvel módra

2016. május 12. - László Miklós D.

A cikkben megtalálható az Amerika Kapitány - Polgárháború néhány sarkalatos pontja, de spoilerrel nem kell számolni. További jó olvasást :)

 polgarhaborimarvelkicsi.jpg

A világ megmentése áldozatokkal jár. De meddig képes az emberiség tolerálni a szuperhősök ténykedését? Meddig vigasztalja őket a tudat, hogy bár a családjukat elvesztették, a Föld biztonságban van? Általános problémának tekinthető mind a Marvel, mind a DC univerzumban a járulékos veszteség problémája.

Nem tudni pontosan miért most, de borult a bili, és ez az év erről szól a szuperhős-világban, hiszen mind a Batman vs. Superman, mint a Civil War egyik fő témája és konfliktusa ez.

Út a Sokoviai Egyezmény felé

Az Amerika Kapitány új részében megoldást is kínálnak  erre a problémára a Sokoviai Egyezmény aláírásával.

A világ döntött, a szuperhősök nem maradhatnak felügyelet és szabályozás nélkül, ezért az Egyesült Nemzetek 117 ország támogatásával megalkotta a Sokoviai Egyezményt.

Ez az Egyezmény számos beszámolási kötelezettséget ró a szuperhősökre, többek között például nem indulhatnak csatába anélkül, hogy ezt az ENSZ engedélyezné, illetve ők döntik el azt is, hogy ki az ellenség, akivel a szuperképességekkel rendelkező hősöknek fel kell venniük a harcot.

További sarkalatos pontja az Egyezménynek, a Szuperhős Regisztrációs Törvény, melynek értelmében össze kell írni és dokumentálni kell azokat az egyéneket, akik valamilyen különleges képességgel rendelkeznek.

Hogy jutottunk idáig?

No.1 – Csata New Yorkban avagy Loki elszabadul

maxresdefaultkicsi.jpg

A Bosszúállók első részében a világnak szembe kell nézni az idegenek támadásával és leigázó szándékukkal, ám Nick Fury csapatának végül sikerült elhárítani a veszélyt, cserébe viszont romokban hagyják New Yorkot.

No.2. – Sokovia eltörlése, avagy Ultron öntudatra ébred

avengersageofultronconceptart-158536kicsi.png

A Bosszúállók második részében, Tony bár jó szándékkal, de a világra szabadít egy olyan mesterséges intelligenciát, ami szerint a világ egyféleképpen menthető meg: ha az emberiséget eltörli, és tiszta lappal indulunk. Nem túl bonyolult kitalálni mi lesz a vége – ismét katasztrófa helyzet, melynek a végén az emberiség ugyan megmarad, csupán Sokivia jelentős része válik a földdel egyenlővé.

No.3 – Lagos avagy az utolsó csepp a pohárban

Nem szeretnék spoilerkedni, aki már látta a filmet, az tudja, aki pedig nem az majd meglátja. Dióhéjban, a Polgárháború elején is akad egy jelenet, amely végül elindítja az eseményeket a lejtőn.

"Mondd, te kit választanál?”

Érthető módon megosztja a szuperhős társadalmat az Egyezmény létrejötte, és sokan hezitálva állnak a kérdés előtt, vajon aláírják-e?

Team Cap – Miért vet fel kétes kérdéseket a törvényjavaslat?

img-171kicsi.jpg

Amerika Kapitány és csapata az ellenzők oldalát képviselik, akik szerint ettől a szabályozástól nemhogy a világ biztonságosabb lenne, de épp hogy rontanak a helyzeten.

(Ellen)érvei:

  1. A világ vezető politikusai korrumpálódhatnak: bár az Egyesült Nemzetekről van szó, emberek, politikusok irányítják a szervezetet. Ha azt az opciót jóhiszeműen fel sem vetjük, hogy van, aki esetleg önszántából fogad el egy nagyobb összeget bizonyos döntések meghozataláért, még mindig ott az lehetőség, hogy a vezetőit megzsarolhatják akár családjuk épségével és így kívülről irányítják őket.
  2. Szuperhős regisztráció: emberek bizonyos tulajdonsággal rendelkező csoportját összeírni, és nyilvántartani a legjobb esetben sem nevezhetjük etikus döntésnek. Nem kell messzire menni, hogy párhuzamot találjunk a történelemben, elég a 2. világháborúra és Hitlerre gondolni. Persze a kettő nem feltétlenül végződne ugyanúgy, de érthető, hogy Amerika Kapitánynak miért vannak ilyen heves ellenérzései ezzel kapcsolatban.

 

Team Iron Man – Miért lehet mégis fontolóra venni?

img-172kicsi.jpg

Tony Stark az Egyezmény mellett áll, na persze nem feltétlenül önszántából, hanem inkább végső elkeseredésében. New York lerohanása után úgy döntött, hogy kidolgoz egy olyan rendszert (később Ultron), amely segítségével elkerülhető egy újabb tragédia. Túlontúl önhitt, és magabiztos volt, melynek megfizette az árát – nem csak ő, hanem még sokan mások.

Vasember megváltozott, és ebben a filmben kétségbeesetten keresi a megoldást. Végül odáig jut, hogy legnagyobb fegyverét a saját autonómiáját is hajlandó lenne feláldozni csak azért, hogy a világot biztonságban tudja.

Tony és csapata az Egyezmény aláírása mellett teszik le a voksukat.

Érvei:

  1. Szükség van a szabályokra: rájött, hogy nem működhetnek minden limit nélkül, mert annak végzetes következményei lehetnek. Igen, a Sokoviai Egyezmény nem tökéletes, de kezdetnek megteszi.
  2. Kompromisszum: az emberek egy része egyre ellenségesebben viszonyul a szuperhősökhöz, már látják, hogy nem csupán siker és csillogás a világmegmentés, és mindennek megvan az ára. Vasember érzi ezt a feszültséget, és tudja, hogy ha még bármilyen formában szeretnének dolgozni, engedni kell a gyeplőn.

 

Összességében részemről Team Cap, a fentebb leírtak miatt, és mert személyes meggyőződésem, hogy semmilyen körülmények között nem elfogadható az emberek megkülönböztetése és nyilvántartása, de ennek ellenére látom azt is, hogy Tony mit miért tett, és megértem.

Ti melyik oldalon álltok?

A bejegyzés trackback címe:

https://geekvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr828709986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McZozo 2016.05.13. 17:22:37

Ezt az egeszet igazan az X men kezdte feszegetni, meg annoa kepregenyekben is de aztan filmen a legutobbi reszben bontakozott ki. Annyi a kulonbseg hogy ott ezt kifejtik megalapozzak es erthetoen fejtik I. Illetve akarakterek hattere es motivacioja is tudhato.
Viszoont mind itt mind a legutobbi Superman filmben az egesz olyan mondvacsinalt ugy, nincs igazan kidolgozva es a karakterek mind inkabbe gy durcas kisgyerekre hasonlitanak akik aztan egy ilyen szintu esemennyel oldjak meg mint a regi nyuszika es medve viccben mikor a nyuszika megkerdia medvet hogy es nem lehetne kihuzni a halallistarol mire a medve de.
Na most nekem pont ilyen volt a supermanbe ez a te anyadat is Irennek hivjak aakor bocs mostantol haverok vagyunk megis, a CA 3 ban meg ez a capitany kuld egy taviratot hogy bocs de azert ugye haverok vagyunk (mert kulonben nem lehetne bosszuallok 3 ) Szoval nekem egyaltalan nem jot be a CA 3 tortenete es kidolgozottsaga
süti beállítások módosítása